Šta znači visoka cjenovna elastičnost ponude?
Šta znači visoka cjenovna elastičnost ponude?

Video: Šta znači visoka cjenovna elastičnost ponude?

Video: Šta znači visoka cjenovna elastičnost ponude?
Video: Osnovi ekonomije Teorija 2 Elasticnost 2024, Maj
Anonim

Prema osnovnoj ekonomskoj teoriji, snabdevanje dobrog će povećati kada je Cijena ustaje. Elastično znači da se proizvod smatra osjetljivim na Cijena promjene. Neelastično znači da proizvod nije osjetljiv na Cijena pokreti.

Slično se može zapitati, šta znači imati visoku cjenovnu elastičnost?

The cjenovna elastičnost potražnje mjeri osjetljivost tražene količine na promjene u Cijena . Potražnja je neelastična ako je radi ne reaguju mnogo na Cijena promjene, i elastična ako se potražnja mnogo promijeni kada se Cijena promjene. Elastičnost veća je kada je tržište uže definirano: hrana naspram sladoleda.

Dodatno, šta znači ako je ponuda elastična? Elastičnost of snabdevanje mjeri se kao omjer proporcionalne promjene isporučene količine i proporcionalne promjene cijene. Visoko elastičnost označava snabdevanje je osjetljiv na promjene cijena, nizak elastičnost ukazuje na malu osjetljivost na promjene cijena, i ne elastičnost znači nema veze sa cenom.

Slično, možete pitati, šta mjeri cjenovna elastičnost ponude?

Cenovna elastičnost ponude (PES) mjere odziv količine koja se isporučuje na promjenu Cijena . Neophodno je da firma zna koliko brzo i efikasno može da odgovori na promene tržišnih uslova, posebno na Cijena promjene. Sljedeća jednačina se može koristiti za izračunavanje PES-a.

Šta je savršeno elastična ponuda?

Savršeno elastična opskrba , po definiciji, znači da bi svako smanjenje cijene proizvoda odmah izazvalo snabdevanje da se pomeri na nulu. Kao što vidite, trudovi snabdevanje ima savršeno elastična krivulja. Ako se stopa plata u jednoj firmi promijeni, snabdevanje imalo bi beskonačnu količinu promjena.

Preporučuje se: