Kako nastaje etilbenzen od benzena?
Kako nastaje etilbenzen od benzena?

Video: Kako nastaje etilbenzen od benzena?

Video: Kako nastaje etilbenzen od benzena?
Video: 5 ПРИЧИН Почему Бензема ДНО / ТОП-форвард 2024, April
Anonim

Etilbenzen je pripremljen reakcijom etilena i benzen u prisustvu Friedel -Crafts katalizatora kao što je aluminijum hlorid na oko 95 ° C (slika 12.1). Kako bi se poboljšala učinkovitost katalizatora, dodaje se malo etil klorida, koji proizvodi solnu kiselinu na reakcijskim temperaturama.

Na ovaj način, kako se pravi etilbenzen?

Etilbenzen je proizvedeno katalitičkom alkilacijom benzena sa etilenom, ili iz miješanih ksilena odvajanjem izomera i katalitičkom izomerizacijom, ili iz 1,3-butadiena u procesu u dva koraka gdje se butadien pretvara u vinilcikloheksan koji se zatim dehidrogenira.

Takođe, koliko je etilbenzen opasan? EPA je utvrdila da je doživotna izloženost 0,7 mg/L etilbenzen ne očekuje se da će izazvati bilo kakve štetan efekti. Ako jedete ribu i pijete vodu iz vodnog tijela, voda ne smije sadržavati više od 0,53 mg/L etilbenzen.

Imajući ovo u vidu, odakle dolazi etilbenzen?

Etilbenzen je bezbojna, zapaljiva tečnost koja miriše na benzin. To je prirodno se nalazi u katranu uglja i nafti i je takođe se nalazi u industrijskim proizvodima kao što su mastila, pesticidi i boje. Etilbenzen je koristi se prvenstveno za proizvodnju druge kemikalije, stirena.

Da li je etil benzen aromatičan?

Etilbenzen pojavljuje se kao bistra bezbojna tečnost sa aromatično miris. Etilbenzen je bezbojna, zapaljiva tečnost koja miriše na benzin. Nalazi se u prirodnim proizvodima poput ugljenog katrana i nafte, a nalazi se i u proizvedenim proizvodima kao što su tinte, insekticidi i boje.

Preporučuje se: